Omul de afaceri Bogdan Buzăianu a fost și este etichetat drept ”cel mai mare băiat deștept din Energie” și omul care ar fi ”orchestrat” jaful de la Hidroelectrica. Totodată, despre el s-a scris că ar fi sărăcit un stat african în urma unui ”tun” de 45 milioane de dolari. În anul 2004, atunci când la Ministerul Economiei era bine poziționat Dan Ioan Popescu – nașul lui Buzăianu, de altfel -, afaceristul a încheiat, prin Energy Holding, companie pe care o controla, cel mai mare contract de energie cu Hidroelectrica, cu o valoare a energiei tranzacționate de aproape 1 miliard de dolari.
Contractul dintre Energy Holding – Hidroelectrica ”ar fi fost încheiat ilegal şi ar fi reprezentat mai mult de 1 la sută din PIB-ul României de la acea vreme”, a acuzat procuroarea DIICOT Adriana Cristescu, de la Serviciul de combatere a macro-criminalităţii economico-financiare. În urma anchetei efectuate de DIICOT, doar directorii Hidroelectrica care au semnat contractul cu Energy Holding au fost condamnaţi la închisoare, iar partea de dosar referitoare la afaceristul Bogdan Buzăianu și la politicienii care l-au sprijinit nu a mai ajuns niciodată în instanţă. Ulterior – în iulie 2018 -, dosarul a fost clasat.
Surse CANCAN.RO susțin că ar urma ca magnatul sa fie chemat de procurori să răspundă de subiectul Hidroelectica. Zilele în care făcea denunțuri în avionul său privat, pe pista Aeroportului Kogălniceanu din Constanța, au apus.
CANCAN.RO a intrat în posesia unor imagini spectaculoase pe care le prezintă ÎN EXCLUSIVITATE. Omul de afaceri Bogdan Buzăianu deține, printr-o suveică de offshore-uri, o vilă impresionantă care, așa cum se spune, se rotește după soare și îi pune într-un con de umbră chiar și pe magnații ruși cu care este vecin și împarte o priveliște extraordinară.
Vila monumentală a lui Nicolae Bogdan Buzăianu – zis Nicholas sau Martin Zamberg 🙂 – se numește Marabounta și este situată pe o colină din Beaulieu-Sur-Mer, localitate exclusivistă situată între Nisa și Monaco, în departamentul Alpes-Maritimes din sud-estul Franței.
Reședința de lux a fost cumparată de la un fost bancher elvețian (Mr. Hubert, transmit sursele CANCAN.RO), acesta fiind obligat să vândă de către autoritățile locale, deoarece construise 70% din clădirile sale fără a deține autorizația necesară. Fiind efectiv expulzat din oraș, Mr. Hubert s-a mutat în Maroc, la Marrakech. (VEZI ȘI: MILIARDARUL ROMÂN, ACUZAT CĂ A SĂRĂCIT UN STAT AFRICAN, PETRECERE FARAONICĂ PE INSULA BOGAȚILOR: BĂUTURI DE ZECI DE MII € ÎNTR-O SINGURĂ NOAPTE)
”Nicholas” Buzăianu nu a putut rata o astfel de oportunitate imobiliară excepțională și a cumpărat somptuoasa vilă în 2007-2008, nu direct, ci prin firme-interpuse, scoțând din conturi – și plătind în rate – aproximativ 12 milioane de euro. Însă investiția a fost completată cu (multe) alte câteva milioane de euro, Buzăianu achiziționând decorațiuni și opere de artă cu o imensă valoare de catalog.
Bijuteria arhitectonică este încadrată de străzile G. B. și E. VII, accesul pe acestea fiind privat, strict monitorizat cu ajutorul a numeroase camere de supraveghere de tip ”360”. Potrivit surselor CANCAN.RO, palatul are cel puțin 3.000 mp construiți, mai multe piscine, o grădină exotică (obrazul subțire cu cheltuială se ține!), opere de artă și statui răsfirate pe întreaga proprietate, ceea ce face ca valoarea întregului domeniu să se situeze la aproximativ 30 milioane de euro. Sau cel puțin atât dorește Buzăianu, care a scos proprietatea la vânzare. Vila are mai mulți servitori, firește, iar aceștia sunt coordonați de cetățeanul rus Victor M., acesta lucrând fără forme legale.
Afaceristul Nicolae ”Nicholas” Buzăianu trăiește ”la vie en rose” în Beaulieu-Sur-Mer, între Nisa și Monaco, alături de soția sa, Maria, și de cei trei copii. Aceasta este nimeni alta decât fosta secretară a lui Amiran Dzanashvili, patronul casinoului Marriott, ajunsă în această postură pe filiera ”descoperitorului de talente” R.P., cu care a avut și o relație scurtă, dar intensă. Buzăianu s-a ”combinat” cu Maria în 2012, după ce a cunoscut-o în barul unui celebru hotel din Geneva, “La reserve”. A doua zi, ei zburau cu un avion privat la Paris, la celebrul Raffles.
Însă trebuie menționat că Marabounta nu a fost singura proprietate a magnatului din Beaulieu-Sur-Mer. Miliardarul a cumpărat în același oraș o altă vilă superbă, tot cu vedere la mare, firește, vânzătorul fiind un traficant de armament libanez, alt miliardar.
Pentru respectiva vilă, ”Nicholas” a plătit 15 mililoane de euro, iar ulterior a vândut-o. Sursele CANCAN.RO ne-au transmis că vila respectivă avea chiar și o… discotecă sub piscină, iar acolo au fost ”găzduite” mii de femei, printre ele aflându-se – și bucurându-se de ospitalitatea omului de afaceri – chiar multe vedete TV din Romania și actuale soții ale multor personaje importante. (NU RATA: NEPOTUL MILIONARULUI ACUZAT CĂ A SĂRĂCIT UN STAT AFRICAN S-A REFUGIAT ÎN ROMÂNIA! + ȘI-A PĂRĂSIT SOȚIA PENTRU O FINEȚE DE LA MALUL MĂRII)
Marabounta este un adevărat loc unde viața de lux se desfășoară conform unor puncte de reper financiar impresionante, numai că Buzăianu a folosit mai multe companii offshore anonime pentru a masca identitatea sa ca proprietar al vilei.
”Nicholas” s-a temut, întotdeauna, de confiscarea extinsă care planează asupra sa după ”jaful Hidroelectrica”, atunci când a fost acuzat că a furat peste 1,5 miliarde de euro. Totodată, ”cel mai mare băiat deștept din Energie” face obiectul unor alte urmăriri penale și din cauza unor “afaceri” controversate din Africa (n. red. – Gambia) și nu numai.
Potrivit unor surse monegasce, vila ”Marabounta” este, acum, pusă în vânzare – la secret, însă – de către celebra companie Sotheby’s, filiala din Monaco, la prețul de 30 milioane euro. Buzăianu nu a vrut să o scoată la vânzare, la vedere, din cauză că se teme să nu se trezească cu vreun sechestru, chiar dacă autoritățile din Romania par… a fi ”uitat” de el.
Mai mult, ”Nicholas” ar fi scos la vânzare acum și o vilă somptuoasă pe care o deține în București. În schimbul acesteia, solicită – susțin surse din piață – 3,7 milioane €, cu toate că agenții imobiliari au evaluat-o la o sumă mai consistentă.
Toate aceste încercări de a-și înstrăina proprietățile ar fi legate de faptul că Buzăianu ar fi azi falit, plin de datorii. Greu de crezut, dar surse apropiate susțin această teză. Inexplicabil oarecum. Una dintre datoriile cele mai mari ar fi de 6 milioane de euro către Banca ”Barclays”. Datorie la care a pus gaj chiar somptuoasa vilă.
În plus, sursele noastre afirmă că ”băiatul deștept” din energie ar fi anunțat pe piață că ar vinde și firma General Turbo (fosta IMGB), numai că societatea respectivă se află sub controlul fostei soții. Iar el se teme ca, în cazul unei tranzacții, aceasta să păstreze banii.
Buzăianu mai avea participații și într-o firmă elvețiană de aviație, alături de un elvețiano-italian, Ricardo Mortara, dar și această firmă se găsește în colaps, existând probleme uriașe cu Fiscul din ”Țara Cantoanelor”. Buzăianu și asociatul lui s-ar fi sustras de la plata unor taxe aferente orelor reale de zbor, iar trei avioane private (deținute de companie) au fost confiscate de elvețieni.
Bogdan Buzăianu ar fi câștigat miliarde de dolari de pe urma Hidroelectrica. Din 1996, i s-a permis să cumpere energie de la stat, care prin firmele lui a fost revândută unor fabrici de stat la prețuri chiar și de 10 ori mai mari. În 2001, Buzăianu a încheiat cel mai mare contract de energie cu Hidroelectrica, de aproape 1 miliard de dolari. Despre acel contract, procurorii DIICOT au spus că reprezenta mai mult de 1 la sută din PIB-ul României de la acea vreme și că ar fi fost încheiat ilegal.
După ce ”jaful de la Hidroelectrica” – în ceea ce îl privește pe ”Nicholas” Buzăianu – a fost clasat (Hidroelectrica l-a dat în judecată pe controversatul om de afaceri, în instanțele civile, pentru recuperarea prejudiciului de 1 miliard de dolari, însă a pierdut și nu a reușit să recupereze niciun leu), multimiliardarul a continuat seria ”afacerilor de succes”.
Buzăianu ”s-ar fi combinat” cu Yahya Jammeh, fostul președinte al Gambiei, cel care reușea să se mențină la putere prin legăturile stabilite cu oameni de afaceri controversați. Rețeta era – arată ziariștii de investigații – una foarte simplă și îndelung folosită, nu numai în țările africane. Președintele punea la dispoziția oamenilor de afacere contracte publice, primind comisioane consistente de la fiecare afacere.
Potrivit riseproject.ro, printre cei poziționați strategic, chiar în cercul intim de afaceriști al fostului președinte al Gambiei, s-a aflat și magnatul Nicolae Buzăianu. Multimiliardarul a fost numit consul al Gambiei în Monaco și apoi în Emiratele Arabe. Buzăianu – care a renunțat la cetățenia română, în 2008, devenind cetățean elvețian – și fostul președinte al statului african s-au ocupat de exportul ilegal de palisandru (n.red. – este înscris pe lista speciilor protejate internațional), un lemn extrem de scump. Palisandrul – lemn de trandafir – se tranzacționează cu până la 25.000 de dolari tona, asta în timp ce un metru cub de stejar proaspăt tăiat – cântărește în jur de o tonă – costă câteva sute de dolari.
Exportul de palisandru a fost pus ”sub lupă” de mai multe organizații internaționale, iar în urma anchetelor s-a ajuns la concluzia că această activitate a început să se intensifice din anul 2010. Paradoxal, exact atunci și-au făcut intrarea în țara vest-africană Bogdan Nicolae Buzăianu și nepotul său, Dragoș Buzăianu. Cei doi, alături de președintele Jammeh, au înființat compania WestWood Gambia Ltd., care a primit monopolul exportului de lemn de trandafir din Gambia spre China.
Astfel, conform informațiilor sursei citate, în 2010, în doar șase luni, compania lui ”Nicholas” Buzăianu a exportat 5.000 de containere de cherestea. În schimb, fostul șef de stat ar fi primit 15 milioane de dolari pentru că a susținut exportul ilegal controlat de… familia Buzăianu. Prejudiciul cauzat statului african s-ar fi situat, mai mult sau mai puțin, la 45 de milioane de dolari.
Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la [email protected], să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct peWhatsApp.